A Debreceni Egyetem kutatási témái a Pannon Breeding program keretében

A Debreceni Egyetem MÉK Agrárműszerközpontban szolgáltatás vagy kutatás keretében növényi anyagok, talajok, takarmányalapanyagok, takarmányok, élelmiszer-nyersanyagok, élelmiszerek, mezőgazdasági és ipari termékek  érzékszervi, mikrobiológiai, immunkémiai, molekuláris, fizikai és kémiai vizsgálatait tudják elvégezni. A központ, mint kutatási háttérinfrastuktúra, szolgálatára áll minden érdeklődő kutatónak. Profiljába nem csak az analitikai vizsgálat, hanem a növénytermesztési, kertészeti, erdészeti és vízgazdálkodási tevékenységgel összefüggő talajmintavétel is szerepel, illetve gabonafélék, ipari magvak szemtermésének mintavétele, és fizikai, reológiai és kémiai vizsgálata.

A laboratóriumi vizsgálatok részben klasszikus analitikai elemzések (pl. pH, titrálás), részben pedig műszeres analitikai vizsgálatok, amelyekkel nagy érzékenységgel, precizitással, és nem utolsó sorban nagyon alacsony alsó méréshatárral tudják meghatározni pl. az elemek koncentrációját a környezeti (növény és talaj) mintákban, vagy a szerves szennyezők, antinutritív molekulák mennyiségét a termékekben.

A talajból a növények eltérő mennyiségben vehetnek fel és halmozhatnak fel egyes elemeket (bioakkumuláció). A toxikus elemekkel (pl. higany, kadmium, ólom, nikkel, króm) szennyezett talajú területek „megtisztítása”, rekultivációja az erősen akkumuláló növényekkel lehetséges. A konzorciumi kutatás keretében a központ többek között a növényi anyagok és a talaj elemeinek vizsgálatában vesz részt. A talaj „bővített” vizsgálatával (talaj pH, Arany-féle kötöttség, vízben oldható összes só, humusz, mésztartalom, foszfor, kálium, nitrit és nitrát, szulfát, nátrium, cink, réz) képet kaphatunk a termőterület tápanyagairól, míg a toxikus elemekkel jellemezzük a terület szennyezettségének alakulását. A növényi termés, például gabonaféléink beltartalmi vizsgálata (keményítő, élelmi rost) hozzájárul a talaj-növény rendszerben a kezelések hatásának megismeréséhez, az adott termőterületen a haszonnövények jellemzéséhez. A növényi elemtartalom vizsgálattal jellemezhető a talaj és növény tápanyag és toxikus elem forgalma és mindezen adatok segítik a konzorcium kutatási céljait.

Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.

ICP-OES_webHPLC_web