Az „alapító fa” elültetése – Pannon Breeding Program

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) hosszú távú mezőgazdasági, fejlesztési és termesztési program kidolgozásán és megvalósításán munkálkodik, Pannon Breeding Program összefoglaló név alatt. A programban fajtakísérleti kutatás és gyűjtemény létrehozása is szerepel, amely során a Kárpát-medence genetikai értékeit a hazai nemesítésű és honosítású, klímatűrő és betegség-ellenálló fás és lágyszárú növényfajokat és fajtákat parametrizálják és piacosítják. A program célja a hazai genetikai alapok megőrzése és fejlesztése is, amely keretében fajtakísérleti állomás létesítését és fenntartását tervezik a ritka, kontinentális medenceklíma kihasználásával. Az állomás a későbbiekben klíma- és környezetkutató mintacentrummá válhat, ahol ökológiai mérőállomás és képzési központ működését is tervezzük. A Program keretein belül zajló kutatások eredményének bemutatókertje a Live Energy Park, mely a Szenttamási Kastélykertben létesül.

2018. november 30-án a Live Energy Parkban sor került a kertalapító fa elültetésére, amely egy libanoni cédrus (Cedrus libani). Dr. Orlóci László a program szakmai vezetője ismertette a részvevőkkel a cédrus történetét. Az ókorban egy elterjedt fafaj volt a mediterrán térségben, mára már csak egy területen a Bekaa völgyben őshonos. Az 1800-as években nagy divat volt a magyarországi kertekben, főúri parkokban a libanoni cédrus ültetése. Minden kert, park tulajdonos ültetett legalább egyet a kertjébe. Egy idegenhonos növény hazai meghonosítása mindig nagy kísérlet, melynek eredménye sokszor kétséges. Hogy a Szenttamás kastélyparkban ezidáig miért nem ültették, arra magyarázat, hogy ez a növény alapvetően fagyérzékeny, és ez a terület nem az enyhe klímájáról híres.

József nádor 1800-as években, Magyarország kormányzója, Alcsúti kastélynak és parkjának a tulajdonosa is volt, emellett egy műkedvelő botanikus, ki kertjeibe rengeteg egzotikus növényt telepített. A nádor kedvenc pihenő helye a Csaplári erdőben volt -egy körös-körül orgonaösvénnyel beültetett kör, közepén obeliszk volt itt-, ahol az a libanoni cédrus is áll, melyet a nádor 1833-ban ültetett magról. Az akkori erdészek úgy vélték, ez egy reménytelen próbálkozás, nem fog megmaradni itt a fa. Ehhez képest, mára már hatalmasra nőtt, még most is ott áll a hegyoldalban. Ez a növény jól mutatja, hogy lehet Magyarországon egzótákat ültetni, és képesek ezek a helyi klímához alkalmazkodni. Erről a fáról gyűjtött tobozból csíraképes magvak elvetéséből 10 növényke született a Népligetben Ezek a csemeték a Dr. Orlóci László által vezetett Füvészkertbe kerültek, ahol elültették mindet. Az évek során az idő és az elemek elvégezték szelekciós munkájukat, csak ez az egy példány maradt meg. Hogy az alföldi klímát bírja-e, ennek az ültetési kísérletnek során kiderül majd.

Azért lett ez a libanoni cédrusfa az alapítófája, mert jól mutatja a PB program egyik fő célját, a Magyarországon honos és régóta honosult növények értékesek és piacosíthatók. Ez a fa több mint egy évszázad óta jól honosult, így a program jelképévé tud válni.

Fa_ultet2 Fa_ultet3